Werkwijze

Elke hulpvraag vraagt om persoonlijk maatwerk. Daarom is er voor één bepaalde klacht niet specifiek één behandeling. Door een uitgebreid onderzoek naar niet alleen de voeten, maar naar het hele bewegingsapparaat wordt de oorzaak van de klacht vastgesteld. Waar de pijn zit hoeft niet de oorzaak van de klacht te zijn, het kan elders in het lichaam worden veroorzaakt. Bijvoorbeeld een knieklacht kan worden veroorzaakt door het verkeerd functioneren van de voet. De oorzaak van klachten vinden we ook vaak in een blokkade in de voet en/of enkel. Een blokkade is een bewegingsbeperking of bewegingsverandering in één of meerdere gewrichten. Dit zorgt ervoor dat ergens anders in het lichaam gecompenseerd moet worden, wat vroeg of laat leidt tot een klacht.

Onderzoek

Voor uw eerste bezoek wordt een consult en onderzoek ingepland van ongeveer één uur. Dit podologisch onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Anamnese

Dit is een vraaggesprek waarbij u aangeeft wat uw hulpvraag is en wat de aard, de plaats en het verloop van uw klachten zijn. En wat uw dagelijkse loopgedrag is. Ook medicijngebruik, operaties en overige behandelingen kunnen van belang zijn.

  • Ganganalyse

In de ganganalyse bekijken we uw looppatroon en samen met de eerder verkregen gegevens geeft dat ons een totaalbeeld.

  • Houdingsanalyse

Uw lichaamshouding wordt beoordeeld. Tevens kunnen er metingen worden verricht met behulp van meetinstrumenten zoals bijvoorbeeld een goniometer, hielstandmeter en een bekkenwaterpas.

  • Functieonderzoek

Door testen uit te voeren om daadwerkelijk te voelen waar de pijn optreedt en welke structuren betrokken zijn. Tijdens dit onderzoek wordt bepaald of de stand van uw voeten en de bewegingsuitslagen van uw gewrichten een afwijking vertonen. Kenmerkende en functionele eigenschappen van uw voet, knie en heup worden geïnventariseerd in een biomechanisch onderzoek

  • Voetspiegel en 2D scan

Met behulp van de voetspiegel wordt de drukverdeling van uw voetzool in beeld gebracht en beoordeeld. Met een 2D scan wordt afdruk van de voet gemaakt. Deze kan zowel digitaal worden gemodelleerd als handmatig worden ingetekend en vervaardigd.

  • Schoeninspectie

Neem uw veel gedragen schoenen, sportschoenen en oude zolen mee zodat onderzocht kan worden wat uw slijtpatroon van de schoen/zool is.

Behandelplan

Aan de hand van alle verzamelde gegevens, wordt een plan van aanpak voorgesteld. En er wordt gekeken naar de juiste technieken en materialen voor het vervaardigen van de zool. Er is een ruime keuze in deze materialen voor de opbouw van de zool, als ook in afdekmaterialen, met diverse eigenschappen en kleuren. Voor het behalen van het beste resultaat gelden bepaalde voorwaarden, dit wordt als persoonlijk advies gegeven. Dit kan variëren van gebruik van geschikt schoeisel tot het thuis uitvoeren van oefeningen of een samenwerking met de fysiotherapeut. U speelt zelf ook een belangrijke rol in het oplossen van uw klachten.

Controle

Na het starten van de zooltherapie zal er een na 6-8 weken een controle afspraak worden gemaakt. Tijdens dit bezoek wordt besproken of de zolen aan uw verwachtingen voldoen. Mogelijk is een kleine aanpassing nodig.