Behandelingen

Antidruk en vilt-technieken

Met vilttechnieken kunnen pijnlijke drukpunten op en onder de voeten en/of tenen worden ontlast. Dit kunnen drukplekken zijn door eeltvorming, likdoorns, ingroeiende nagels, maar ook de bekende ‘hallux valgus’. De hallux valgus is de dikke knobbel aan de zijkant van de voet onder de grote teen. Vilttechnieken worden al jaren met succes toegepast bij veel uiteenlopende voetklachten. Het aanbrengen van anti-druk technieken kunnen bestaan uit diverse soorten vilt. Welk soort vilt er gebruikt wordt, wordt mede bepaald door de aandoening en de plaats waar deze zich openbaart. Ter voorkoming van irritatie op uw huid, wordt er eerst een beschermlaag aangebracht alvorens het vilt wordt geplaatst. Het vilt wordt rondom de plaats aangebracht en kan een aantal dagen blijven zitten. Hiermee ontlast men de pijnlijke plek, waardoor de plek rust krijgt en beter herstelt. Vilttherapie biedt een tijdelijke oplossing en kan bijvoorbeeld worden ingezet als voorbereiding op een orthese of als overbrugging naar een steunzool. Na het drukvrij leggen wordt er altijd bekeken wat de oorzaak is en hoe deze kan worden verholpen. Dit wordt tevens altijd in het behandelplan besproken.

Nagelreparatie-Nagelprothese techniek

De nagelprothese is een techniek waarbij de natuurlijke nagel gedeeltelijk of volledig door een kunstnagel wordt vervangen. Deze zogenaamde nagelprothese kan worden vervaardigd door middel van gel of acryl. De nagel voelt heel natuurlijk aan en past perfect bij de natuurlijke nagel. Het doel van het plaatsen van een kunstnagel is medisch gezien verantwoord. De kunstnagel zorgt ervoor dat de oorspronkelijk gevormde nagel wallen behouden blijven en voorkomt dat het nagelbed onjuist gaat opgroeien, dat er blijvende misvormingen aan de nagel ontstaan of ingroeien wordt veroorzaakt. Een reparatie van de nagel geeft goede resultaten bij het corrigeren van teennagels. Uw teennagel kan weer gedeeltelijk of zelfs helemaal gerepareerd of gecorrigeerd worden zodat u weer een esthetisch verantwoorde, oftewel een mooie, goed verzorgde teennagel heeft. De gel/acryl nagel kan gewoon gelakt worden net als de natuurlijke nagels.

 • Vervanging van (gedeeltelijk) ontbrekende nagels.
 • Correctie van vervormde nagels.
 • Behandeling en begeleiding van ingroeiende nagels.
 • Beschermlaag voor beschadigde of versplinterde nagels.
 • Versterking van zwakken nagels.
 • Het opvullen van missende nagelhoeken.
 • Het verfraaien van mycose (schimmel) nagels.
 • Begeleiding van de groei van de nagel na verlies door trauma.

Nagelregulatie/nagelbeugel techniek

Een ingroeiende nagel kan verschillende oorzaken hebben, zoals het te kort afknippen van de nagels of de hoeken van de nagel weg te knippen. Misschien groeit de nagel wel te rond of te bol, waardoor deze kan ingroeien. Dit kan enorm veel pijn veroorzaken. In dit geval kan er voor een nagelbeugel gekozen worden om het probleem blijvend op te lossen. Een nagelbeugel zorgt ervoor dat de nagel weer recht of vlakker gaat groeien. Hierdoor kan de nagel niet meer ingroeien. De nagelbeugel wordt goed op de nagel vast gezet, hierdoor kunt u alles blijven doen.

Orthese technieken

Een orthese is een hulpmiddel om tenen, drukplekken of wrijvingsplaatsen te ontlasten en drukvrij te leggen. Een orthese is gemaakt van een siliconen materiaal door een gespecialiseerde pedicure voor op-, tussen of onder de tenen. Hierdoor kan een wondje, likdoorn, gekromde teen geen verdere pijn en schade veroorzaken en mede met desnoods ander schoeisel volledig verdwijnen. Zeker bij diabetische- risico voet waar het gevaar op een ulcus (zweer) bestaat is dit een goede oplossing. Een kleine greep waarvoor een orthese gemaakt kan worden:

 • Drukontlasting voor een hamerteen
 • Drukontlasting voor klauwtenen
 • Likdoornvorming op of tussen de tenen
 • Bescherming van de knok bij Hallux valgus