De kans op vallen verkleinen met behulp van valpreventie

Vallen onder ouderen is een substantieel probleem binnen de samenleving. Iedere vijf minuten belandt er een 45-plusser op de spoedeisende hulp door een val. Zelfredzaamheid wordt beïnvloed door een val, alsmede hoelang een oudere thuis kan blijven worden.

In dit artikel vertelt fysiotherapeute Valerie van Hul over hoe valpreventie wordt toegepast binnen de praktijk waarin zij werkzaam is (Therapeutisch centrum Varsseveld) en hoe ouderen met meer vertrouwen door het leven kunnen gaan zonder dat zij bang zijn om te vallen.

Cursus

Wanneer je als oudere bezig gaat met valpreventie bij de fysio dan staat beweeglijker worden, balans en stabiliteit hoog op de programmalijst. Valpreventie is een beweegcursus waarin ouderen met oefeningen aan de slag gaan. De cursus heeft als uitgangspunt dat ouderen stabieler op de been staan waardoor het vallen minder wordt.

De cursus wordt ingericht op basis van de hulpvragen van de groep. Er wordt onder andere gekeken naar hoe mobiel de groep nog is.

Hulpmiddelen

Daarnaast wordt er ook gekeken naar hoe iemand loopt en welke hulpmiddelen in welke situatie daarbij passend zou kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een rollator buitenshuis welke binnenshuis niet gebruikt wordt, uit gewoonte. Tijdens de cursus wordt ter discussie gesteld of het geen goed idee is om de rollator ook binnenshuis te gebruiken.

Ook situaties naast het lopen worden meegenomen in de evaluatie, bijvoorbeeld het opstaan uit een stoel of het traplopen. Is er ondersteuning benodigd om deze handelingen uit te kunnen voeren of niet?

In beweging

Tijdens de cursus horen we vaak dat ouderen graag hun puzzeltje doen, een boekje lezen of op hun tablet zitten, vervolgt fysiotherapeute Valerie. Niets mis mee uiteraard, maar het is belangrijk dat je als oudere in beweging blijft zodat de spieren sterk blijven. Dit verkleint het risico op vallen.

Het zit in de kleine dingen

Ouderen zien soms net wat minder goed en zien iets over het hoofd, waardoor ze ten val komen. Een vloerkleed dat net niet goed ligt, of een losse veter kunnen al de boosdoener zijn van een val.

Valerie geeft aan dat thuiszorg maar ook familieleden, hierin kunnen helpen. Waar liggen de risico’s en hoe kunnen deze (in thuissituatie) voorkomen worden?

Motivatie

Voorafgaand aan het volgen van de beweegcursus is nog een belangrijke vraag hoe ouderen gemotiveerd kunnen worden om mee te doen aan de cursus. In de praktijk is dit vaak best lastig, zegt Valerie. Vooral ouderen die actief zijn, maar toch wel risico lopen, begeven zich soms in de gevarenzone. Zij vinden zelf dat de de cursus niet nodig hebben.

Meer info via: https://www.therapievarsseveld.nl/