Voetproblemen

Likdoorn

Een likdoorn is een verharde, naar binnen gegroeide eeltplek. Meestal ontstaat de likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurig plaatselijke wrijving en druk. De eeltplek kan druk uitoefenen op zenuwuiteinden en daardoor erg veel pijn veroorzaken. Likdoorns komen meestal voor op de voetzool of tussen, op of onder de tenen.

Eelt

Eelt is een verdikte bovenlaag van de huid. Eeltvorming ontstaat door overmatig druk en wrijving. Dit kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. Eelt komt vaak voor onder de bal van de voet, maar ook op de top van een teen of op de hiel.

Kloven

Kloven zijn gebarsten eeltplekken. Dit kan pijnlijk zijn. Meestal komt het op de hielen voor.

Ingroeiende nagel

Een ingroeiende nagel is een aandoening waarbij de rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft. Bij de volgende fase dringt de nagelpunt in de huid en kan daarbij veel pijn doen. Meestal treedt het probleem op bij de grote teen. Om de nagel te reguleren en de druk te verminderen kan een nagelbeugel toegepast worden.

Kalk/schimmelnagels

In Nederland heeft naar schatting meer dan een kwart van de mensen een schimmelinfectie aan de teennagels. Ouderen, mensen met diabetes en anderen met een verminderde weerstand hebben een vergrote kans op zo’n infectie. Door de schimmel verdikt en / of verhardt de nagel, brokkelt af en verkleurt tot okergeel. In de volksmond worden schimmelnagels nogal eens aangeduid als kalknagels. Menigeen schaamt zich ervoor. Gelukkig zijn schimmelnagels vaak prima te behandelen. Hoe ontstaan schimmelnagels? Schimmels bevinden zich overal in onze omgeving, maar zijn alleen waarneembaar onder een microscoop. Schimmelinfecties van nagels komen zowel aan handen als aan voeten voor. Slecht groeiende en/of beschadigde nagels van warme en vochtige voeten zijn het meest vatbaar voor zo’n infectie. De grote aantallen schimmelsporen zijn zeer besmettelijk en uiterst actief in vochtige, warme ruimten. Loop daarom in sauna’s, zwembaden en kleedkamers nooit op blote voeten. Hoe herkent u geïnfecteerde nagels? Een schimmelinfectie kent vaak het volgende verloop: Bijna altijd nestelt een schimmel zich als eerste in een grote teennagel. Een nagel verkleurt eerst wit of geel. Later wordt de nagel geelbruin of okergeel. De nagel wordt dikker, hobbelig en brokkelig. Uiteindelijk laat de nagel geheel of gedeeltelijk los. Het is ook mogelijk dat een nagel direct loslaat. De rol van medicijnen Schimmelinfecties genezen nooit vanzelf en behandeling is noodzakelijk om uitbreiding te voorkomen. Dit geldt zeker voor mensen met een verminderde weerstand door ziekte. Uw huisarts of dermatoloog kan geneesmiddelen voorschrijven die hardnekkige infecties door schimmels bestrijden. Dit heeft echter vaak klachten aan lever en nieren tot gevolg. Er zijn daarom ook mildere oplossingen mogelijk. Ik kan u daarbij adviseren. De rol van de pedicure Ik kan u een crème, gel of vloeistof adviseren om de schimmel te bestrijden. Ook zal ik de verdikte nagels grondig afvijlen zodat pijn en extra druk voorkomen wordt. Omdat schimmelsporen zich ook nestelen in uw schoenen en u op die manier blijven besmetten, is het zinvol ook alle schoenen binnenin te behandelen met een schimmelwerend middel. Dat is om infectiegevaar te verminderen. Het kost tijd voordat de aangetaste (gele) delen van een nagel helemaal zijn uitgegroeid. Een teennagel groeit maximaal enkele millimeters per maand, meestal minder. Het bestrijden van schimmels heeft tijd nodig maar u heeft een reële kans weer gezonde nagels te krijgen. Vanzelfsprekend pas ik hygiënische maatregelen toe om werkruimte, instrumenten en materialen steeds weer goed schoon te maken. Ik adviseer u graag persoonlijk over de beste aanpak van dit probleem.

Wat u zelf kunt doen? Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden, kunt u:

  • Uw voeten wassen, liefst zonder zeep.
  • Uw voeten voorzichtig en zorgvuldig drogen, ook tussen de tenen.
  • Sokken dragen van absorberend materiaal.
  • Open schoenen dragen, bij voorkeur altijd leren schoenen.
  • Schoenparen regelmatig afwisselen.
  • Altijd slippers dragen in openbare ruimten zoals douches.

Zwemmerseczeem

Voeten kunnen ook besmet raken door een schimmel die een dunnere, rode en schilferige huid veroorzaakt. Vaak ontstaan pijnlijke kloofjes en blaasjes, voornamelijk tussen de tenen. Ten onrechte wordt dit ook wel ‘zwemmerseczeem’ genoemd.

Voetproblemen zijn goed te behandelen, waardoor u snel weer klachtenvrij bent.

Bel met vragen of maak een afspraak bij Podofysiek, wij helpen u graag op gezonde voet verder.