Veiligheidsschoenen/werkschoenen

Bijna iedere werkschoen is voorzien van een inlegzool. De zool zorgt voor extra comfort en is vaak ademend. De inlegzool is uitneembaar, sommige inlegzolen kunt u namelijk wassen. Ook zijn er mensen die de zool van de fabrikant er liever uit laten. Zij hebben dan vaak eigen steunzolen.

Welke steunzolen zijn geschikt voor in werkschoenen?

Als u uw steunzolen in werkschoenen wilt dragen, moet u wel de juiste steunzolen dragen. Door de gebruikelijke inlegzolen te vervangen door uw eigen steunzolen, past u eigenlijk de werkschoen aan en kan het veiligheidskenmerk van de werkschoen ook worden veranderd.

                                     

Waarom kunt u niet alle steunzolen dragen in werkschoenen?

U kunt niet alle steunzolen dragen in uw werkschoenen. De werkschoenen zijn namelijk getest in de staat zoals ze uit de fabriek komen. Dus met de originele inlegzool. Wanneer u deze inlegzool vervangt door een andere steunzool wijken de schoenen af van de geteste norm en vervalt de veiligheidsnormering. U draagt dan eigenlijk werkschoenen zonder veiligheidsnormering.

Waarom verandert de veiligheidsnorm als u de inlegzool wisselt?

Voor sommige mensen is het lastig voor te stellen dat de veiligheidsnorm niet meer geldt als u de inlegzool verwisselt. Een veiligheidsneus of -zool blijft toch gemaakt van hetzelfde materiaal? Door het verwisselen van de originele inlegzool voor een eigen steunzool ontstaan er 2 risico`s met betrekking tot uw veiligheid.

  • Een te kleine restruimte: Met de restruimte wordt de ruimte bedoelt die overblijft tussen uw tenen en de veiligheidsneus na een impact. Met een impact wordt bijvoorbeeld een deuk bedoelt, nadat er bijvoorbeeld iets zwaars op uw neus valt. De restruimte kan minder worden bij een nieuwe inlegzool en zo kunnen uw tenen klem komen te zitten bij een impact. Er kan 1500 kilogram op de veiligheidsneus drukken voordat de neus indeukt.
  • Het verlies van antistatische eigenschappen: De antistatisch-heid wordt bepaald door de inlegzool en loopzool. De antistatisch-heid kan dus wijzigen als u de inlegzool verandert. Antistatisch zorgt ervoor dat u minder snel een elektrische schok krijgt.

Wat zijn de consequenties als u niet de juiste steunzolen draagt in werkschoenen?

Als er geen sprake is van een ongeval dan is er eigenlijk niets aan de hand. Mocht er wel iets gebeuren dan lopen u en uw werkgever het risico’s betreft de veiligheid en aansprakelijkheid. De aansprakelijkheid van de fabrikant vervalt namelijk zodra u de inlegzool verwisselt, omdat u de werkschoenen niet heeft gedragen zoals ze getest zijn. Daarnaast zijn er verzekeraars en arbodiensten die geen vergoeding uitkeren bij een ongeval waarbij geen werkschoenen met veiligheidsnormering worden gedragen.

Welke veiligheidsnormen zijn er?

Werkschoenen zijn onder te verdelen in vijf veiligheidsnormen. Naast de algemene eisen moeten de schoenen geschikt zijn voor de omstandigheden waarin ze gebruikt worden.

  • S1 werkschoenen hebben minimaal een veiligheidsneus en zijn verder antistatisch en nemen energie op in de hak. Werkschoenen die voldoen aan de s1 veiligheidsnorm zijn geschikt voor werk in droge omstandigheden.
  • S1P werkschoenen hebben net als de S1 schoenen een veiligheidsneus, maar ook een veiligheidszool. De schoenen zijn dus geschikt voor droge plaatsen waar scherpe voorwerpen op de grond liggen.
  • S2 werkschoenen zijn hetzelfde als S1 werkschoenen, maar hebben daarnaast een verhoogde weerstand tegen het binnendringen van water. Deze werkschoenen zijn dus geschikt voor gebruik in vochtige omstandigheden of op plaatsen waar het vochtig kan worden, zoals buiten.
  • S3 werkschoenen zijn een combinatie van S1P en S2 schoenen. Deze waterbestendige werkschoenen met veiligheidsneus, en –zool worden het meest gebruikt en besteld en dat komt, omdat ze voor vele werkomstandigheden geschikt zijn. U hoeft zich geen zorgen te maken als u uw voet stoot of in iets scherps stapt want uw voeten worden beschermd.
  • S4 werkschoenen zijn weer hetzelfde als S1 schoenen, maar de schoenen (of laarzen) zijn gemaakt van PU, rubber of kunststof materialen en zijn daardoor waterdicht.
  • S5 werkschoenen zijn hetzelfde als S4 schoenen, maar hebben ook nog een tussenzool en een antislipprofiel. Deze schoenen zijn dus het meest veilig.